Nieuw verhaal

Het was nieuwjaarsdag. De nieuwjaarsduik stond gepland. En ik ging er voor. Natuurlijk ging ik er voor. Een nieuw jaar dus nieuwe plannen, dromen en wensen. Geen goede voornemens maar echt heldere doelen die ik wilde behalen.

Ik ging als eerste richting zwembadtrap. Klaar voor mijn ademhalingsoefeningen sprong ik op en neer om mijn lijf warm te maken. Mijn God, wat was dat water koud. De Vinkeveense Plassen waren niet warmer dan een graad of 3 en sommigen stonden me aan te moedigen terwijl ze een filmpje maakten. Nee, zij ging echt het water niet in maar wat vonden ze mij een bikkel.

Ik kwam het water uit en toen zag ik het filmpje…..

Ik zag een vrouw met veel te veel kilo’s aan haar lijf. Ik zag de Franse kaasjes, de lekkere wijntjes, de gezellige avonden tafelen met m’n lief en de extra Corona kilo’s niet zozeer. Wat ik zag was een hele grote springende walrus.

Photo by Jay Ruzesky on Unsplash

In mijn jeugd was ik nooit de slankste. Er waren altijd meiden die slanker waren dan ik. Wanneer ik de foto’s nu terugkijk zie ik een prachtige jonge vrouw met mooie lange benen en krullend rood haar. Ik was WEL slank maar niet zo mager als sommigen van mijn vriendinnen. Het moment waarop jongens belangrijk werden in mijn leven en ze standaard kozen voor de slankere meiden, was het moment dat ik mezelf vertelde dat ik dik was. En dat ze daarom niet op mij zouden vallen. 

Ik bedacht ook dat wanneer een jongen wel op mij zou vallen, hij echt van me zou houden en dat hij dan mijn grote dikke lijf wel zou accepteren. ‘Dan hebben ze meer om van te houden’. Me nog steeds niet realiserend dat ik een mooi slank figuur had. 

Wanneer ik geen relatie had was ik bezig dun te zijn en nog dunner te worden. Liefdesverdriet was een goed dieet, ik kreeg geen hap meer door mijn strot. Zodra ik een relatie kreeg bestond het dieet steeds vaker uit lekker gezellig samen eten, Franse kaasjes, wijntjes, taarten en pasta’s. Oh boy, wat kon en kan ik daar van genieten. Ik liet de teugels vieren en zorgde ervoor dat de man, en ikzelf, niets te kort kwam.

En dat heb ik de afgelopen vijf jaren dus ook heerlijk gedaan. Liefde maakt dik zeggen ze wel eens…. nou dat klopt in mijn geval zeker.

En verdriet ook… ik merk dat ik ga eten wanneer ik niet lekker in mijn vel zit. Dat de Franse kazen dan altijd extra naar me lachen en ik niet zonder een boterham met kaas en mayonaise kan.

Een tijd geleden kregen mijn knieën en heupen het bijzonder zwaar, de weegschaal ging naar drie cijfers en ik had niets meer om aan te trekken. De maat was extreem vol, mijn lijf was vol. En nu? Wat moest ik nu doen? Ik was toch altijd die dikke dame… 

Door de jaren heen heb ik geleerd dat ik kan zijn wie ik wil. Dus ik kan dit ook veranderen, dat weet ik zeker. Het verhaal dat ik altijd een dikke meid ben geweest klopt niet, dat is slechts een verhaal dat ik mijzelf vertel. Er zijn jaren geweest dat ik gezond slank was. Niet dik en niet mager, precies goed. Ik kan mijn oude verhaal veranderen, het oude verhaal dat ik mijzelf vertel: ‘dat ik niet slank kan zijn, dat ik nou eenmaal altijd dat dikkertje ben geweest, dat andere vrouwen slanker en dus leuker en mooier zijn dan ik’.

Hoe leuk en hoe mooi ik ook ben, ik wil ook weer gezond slank zijn. En zo verander ik mijn verhaal: ‘Ik ben een mooie, gezonde, slanke en leuke vrouw die goed voor zichzelf en haar lichaam zorgt. Altijd al geweest en ik zal altijd zo blijven’. En met dit nieuwe verhaal verander ik ook mijn mindset beetje bij beetje.

Inmiddels zet ik stappen in de juiste richting, minstens 10.000 per dag, kom ik in beweging en de weegschaal gaat de juiste richting op, snel weg van die drie cijfers. Af en toe nog een Frans kaasje, met een glaasje wijn, omdat het kan, gewoon in het weekend. En daar GENIET ik dan van!

Change your story, change your life.

Ik voel me ellendig bij mijn oude verhaal en kies er voor om mijn nieuwe verhaal te gaan leven. Dat heeft mijn leven zo ontzettend in de positieve zin veranderd. En als ik dat kan, kan jij dat ook!

Welk verhaal vertel jij jezelf? Welk oud verhaal houdt jou tegen om niet te veranderen terwijl je dat eigenlijk wel graag wilt? Welke beren en leeuwen op de weg zorgen ervoor dat je verlamt en maar helemaal niets doet? Of steek je liever, net als ik jaren gedaan heb, je kop in het zand. Want wat je niet ziet is er niet…

Heb je een idee maar weet je niet hoe je dit om kunt bouwen? Ik heb een fijn stappenplan en help je er graag bij!

4 gedachten over “Nieuw verhaal

  1. Wij gaan al ver terug in dat ‘oude verhaal’ en nooit heb ik jou als dat dikke buurmeisje gezien.
    Wel als dat gezellige, goedlachse, mooie meisje met rode haren en heel veel sproetjes.
    Je was en bent een mooi mens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *